petak, 10. veljače 2012.

Oprema za bežičnu mrežu

Prije svega moramo napomenuti kupovinu wifi opreme jer ražanj se ne radi kad je još zec u šumi.

Prije svega morate se upitati za što će Vam služiti bežična mreža i kolko ćete je često koristiti. Prvo bitno pitanje je model, b ili g?
Sve više se koristi g model jer je postao pristupačniji cijenom, a daje puno bolje rezultate u brzini (54mbps) dok model b (11mbps) pomalo izlazi iz “fore”. Zbog većeg transfera podataka isplati se bolje uzeti b/g model, a nikako samo b model.

Pri kupovini kartice valja pogledati i sigurnost pogotovo ako ćete na wifi mreži koristiti i djeljenu internet vezu. Preporučljivo je da kartica ima WEP (64/128 bitna) , WPA i AES funkcije sigurnosti.

Kupiti PCI karticu ili u obliku USB sticka?
Ukoliko mislite da će Vam wifi kartica koristiti na jednom računalu i da nećete imati potrebu premještanja “s računala na računalo” uzmite internu PCI bežičnu mrežnu karticu. Opet ukoliko imate potrebe premještanja kartice, uzmite eksternu karticu u obliku USB sticka. Nedostatak te kartice je što najčešće nema priključak za antenu. 

Današnja prijenosna računala (gotovo sva) imaju integrirane bežične mrežne kartice i antene (najčešće Centrino modeli). Ukoliko posjedujete starije prijenosno računalo, uzmite PCMCIA.

Što se tiče proizvođača imate veliki izbor: D-LINK, US ROBOTICS, Canyon, Asus, Gigabyte,..

Prijeđimo na antene. U prošlom tutorijalu spomenuo sam omnicu te ju sada neću spominjati jer ovdje govorimo o AD HOC mrežu (“kartica na karticu”).

Za kućnu upotrebu biti će Vam dovoljna antenica koju dobijete uz karticu (ili je integrirana ako se radi o prijenosnom računalu ili externoj kartici). Antene koje dobijete uz karticu najčešće su dovoljne za korištenje unutar kuće, tj. stana. Deklariran im je domet (najčešće) oko 100m u zatvorenom, a na otvorenom do 300m, ali zbog neidealih uvjeta i prepreka on iznossi manje, tj. ne postoji optička vidljivost. Kada se radi o dva malo udaljenija računala (više od 100m) valja koristiti neko drugo rješenje kao što je npr. neka antenica ili kantenica. O izradi kantene malo potražite na Google-u, ali ukoliko niste vješti sa alatom valja napomenuti da ćete morati izdvojiti malo veću svotu novca za gotovu (profesionalno napravljenu i testiranu) antenu nekog renomiranog proizvođača. Cijena takve antene iznosi oko 500 kuna ili više. 

Spominjajući kantenu mnogi možda neće odmah shvatiti što je to. Radi se o kućnoj izradi wifi antene. Ukoliko pijete ili pije Vaša žena/cura Nescafe, već imate pola materijala :D. Uz kanticu od kave biti će Vam potreban i komadić bakrene žice, konektori (N-konektor) i kabel od kartice do antene. Primjer izrade možete potražiti na wifihr.net. Kao što sam napomenuo, izrada baš i nije jednostavna.

U sljedećem tutorijalu objasnit ćemo kako spojiti dva računala preko bežične mreže.



tutorijali.net

Nema komentara:

Objavi komentar